Rozhovor Edity Berkové s Magdalenou Vokáčovou

1)   Co pro Tebe znamená být v souladu sama se sebou?

Obdivuji, jak pěkně Jan Werich zformuloval: “Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl, a když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a ne to, co není, jak tomu v mnoha případech je.” Když mi bylo devatenáct, tak jsem si myslela, že bych ráda byla sama sebou. Mělo to však háček – nevěděla jsem, kdo jsem? Kým mám vlastně být? Kdo je Magdalena?

Zkoumání otázky, kdo jsem, mě přivedlo ke studiu DAMU. A otázka, kdo jsem, se mi v rámci herecké improvizace rozšířila na “kdo ještě jsem” a “kdo všechno jsem já”. Přestala jsem hledat nějakou Magdalenu, ale objevovala jsem všechny své tváře a možnosti. První část té práce spočívá v tom objevování, druhá část práce znamená ty objevy přijmout. Integrovat tu svoji vnitřní úspěšnou i tu neúspěšnou, vzdělanou i hloupou, krásnou i ošklivou, milou i protivnou.

Být v souladu se sebou sama pro mě znamená přijmout sebe, ve všech svých polohách.

2)   Jsou věci, které bys ráda do svého života zařadila, ale „něco“ Tě stále svádí z cesty? Co je to? Jak s tím pracuješ?

 To je vtipná otázkaJ Tím, že koučuji druhé k tomu, aby se realizovali, pracuji soustavně i na sobě. To znamená, že co je pro mě důležité, do svého života zařadím. Jen mi to někdy trvá déle, než bych si představovala.

A jak s tím pracuji? Čas od času si vytvořím prostor pro zastavení se… “Zkoučuji se.” Přemýšlím nad tím, kdo jsem, co chci, jak se cítím, co se právě teď děje, jaké mám kolem sebe lidi, co mě podporuje a co mi naopak ubírá energii. Dělám si takovou vnitřní prověrku, kolik se v mém životě objevuje “Mělabychů” oproti “Chci”.

3)   Jsi žena, která pravidelně cvičí? Je to pro Tebe něco samozřejmého nebo se do cvičení musíš nutit? Považuješ fyzické cvičení za důležité? Jak to máš právě ty? Máš pro ostatní ženy nějaké tipy? 

Upřímně musím říct, že VĚTŠINOU pravidelně cvičím, pokud cvičením myslíme cílený pohyb na protažení, posílení a zkrášlení těla. Kdybychom se bavili o cvičení ve smyslu, že chovám děti, uklízím doma i v zahradě, venčím psa, dobíhám do školky na poslední chvíli, skáču na workshopech i v divadle, trénuji hereckou improvizaci apod., tak to cvičím úplně pořád.

Fyzické cvičení je beze sporu důležité a je to pro mě jedna z cest, jak být sama se sebou a jak se na sebe ladit.

Tip pro ostatní? Pokud se vám do cvičení nechce, zkuste ho spojit s něčím dalším, co vás baví… např. jej můžete využít k tomu, že se vidíte s kamarádkou. A pak ještě jeden rychlotip, když se nechcete s nikým domlouvat: začněte úplně minikrůčkem – třeba po ránu deset sedů, lehů. Neplánujte si hned celou čtvrthodinu. Deset sedů, lehů denně je sedmdesát týdně, dvě stě osmdesát měsíčně a tři tisíce tři sta šedesát ročně. To už poznáte a úplně to stačí.

4) Jak si zachovat ženství a sexappeal i při plném podnikaní?

 Aha, já myslela, že to bez ženství a sexappealu při plném podnikání vůbec  nejde???

🙂 Ten, kdo dělá, co ho baví, je sexy sám o sobě. Ale vážně, žena potřebuje na sebe čas. Vybavte si obrazy starých mistrů… co na nich většina žen dělá? Povaluje se v lázních, na kanapi, na židli… Krása ženy nebyla nikdy zachycována v extra aktivních pozicích na rozdíl od mužského ideálu krásy – bojovníka, lovce, panovníka. Potřebujeme podnikání kompenzovat nicneděláním, odpočíváním, poflakováním, bloumáním a lázněmiJ Investice do sebe je hodně důležitá investice, která se vyplatí.

5) Jak stíhat podnikaní a mateřství???

 To je absolutně aktuální otázka! Můj systém je, že deleguji absolutně vše, co mohu delegovat. Mám bloky pro práci, kdy nechci být ničím vyrušována a mám stejné časové bloky pro rodinu, kdy vypínám všechny přístroje a jsem manželka, máma, kuchařka, hospodyně, kamarádka. A jsou období, kdy to všechno míchám dohromady. Někdy to je nádhera a někdy jsem z toho pěkně nervózní. To se potom objednám k sobě do koučovny, abych se zastavila a trochu si to zase srovnalaJ

Koučování mě uklidní, protože si uvědomím, že naše dokonalost spočívá v tom, jak jsme dokonale nedokonalí.

Komentáře